Resum biogràfic de Voltaire

Petit resum biogràfic de François Marie Arouet, Voltaire, segons les fonts tradicionals.

Filosof francès. François-Marie Arouet va neixer a París (França), el día 21 de Novembre de 1.694, i va morir a París el 30 de Maig de 1.778, amb 84 anys.

Fill de Marie-Marguerite Daumart (que va morir quan ell tenia 7 anys) i François Arouet, va ingressar en un col·legi jesuïta de Louis-Le Grand, on va romandre fins 1.711.

El seu padrí, l’abat de Chateauneuf, va començar a inculcar-li un interes artístic i filosòfic, juntament amb un estil de vida llibertí.

Per desig del seu pare, va començar la carrera de dret, i la va deixar el 1.713 per dedicar-se de ple a la literatura i la vida dissipada en la societat del Temple.

Per allunyar-lo d’això, el seu pare el va enviar a treballar amb l’ambaixador francès a Holanda, on es va “enamorar” d’Olympe de Noyer, coneguda com Pimpette. La família d’aquesta no va voler acceptar la relació, i ell va tornar a França, començant a escriure els seus primers assajos poètics.

El 1.715 començà a freqüentar el cercle de Sceaux, al castell de la Duquessa de Maine. El 1.716 uns versos sobre Felipe II, duc d’Orleáns, el van portar a l’exili a Tulle. Desprès va viure a Sully, i més tard va estar pres a la pressió de la Bastilla el Maig del 1.717, durant onze mesos. En sortir va residir a Chatenay. A la presó va ser on va adoptar el pseudònim de Voltaire i va escriure el seu primer drama, “Edipo” (1719).

A finals de 1.725, va tornar a ser pres a la Bastilla, per mantenir una disputa amb Rohan-Chabot, membre d’una poderosa família. Desprès de dues setmanes, es va exiliar a Anglaterra, on va ampliar el seus coneixements científics i va expandir el seu concepte llibertari, a mes de conèixer a gent com Alexander Pope, Jonathan Swift o William Congreve.

En 1.729 va tornar a França i publicà diverses obres, entre aquestes, “Cartes filosòfiques” (1.734), que comparava el sistemes polítics francès i angles, i que va provocar la persecució del govern.

Voltaire estava en contra de l’església, però era creient, practicava el deisme.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s