Després de l’ESO

Tot seguit enumerarem i comentarem breument les possibilitats laborals que tenim al finalitzar l’educació secundària obligatòria, tant si obtenim el graduat com si no. Aquesta informació ens servirà, per orientar-nos cap al futur.

Per això, tractarem dels diferents Programes de Garantia Social, els Cicles Formatius (tant de Grau Mitjà [CFGM] com de Grau Superior [CFGS]) i el Batxillerat (d’Humanitats i Ciències Socials, Científic, Tecnològic i Artístic), així com l’Universitat i les diferents carreres que l’integren.

Després d’acabar l’Educació Secundària Obligatòria (ESO) hi ha diverses opcions.

Sense graduat, es pot accedir directament al món laboral, o bé a programes de Garantia Social, els quals donen pas als Cicles Formatius de Grau Mitjà (mitjançant una prova d’accés), al graduat d’ESO a l’escola d’adults (a partir dels 18 anys) o al món laboral.

Amb el graduat, es pot escollir entre el món laboral, els Cicles Formatius de Grau Mitjà o el Batxillerat.

Al finalitzar CFGM, es pot anar al món laboral, als Cicles Formatius de Grau Superior (mitjançant una prova d’accés) o al Batxillerat.

Amb el títol de Batxillerat es pot accedir a la Universitat, al món laboral o a CFGS, y sense, només al món laboral o a CFGS.

Des de Cicles Formatius de Grau Superior es pot accedir a la Universitat o al Món Laboral, i des de la Universitat, al món laboral.

Programes de Garantia Social

 • Què és?

És un conjunt d’ofertes formatives que permeten a la gent que no ha aconseguit el graduat d’Educació Secundaria Obligatòria incorporar-se al mercat laboral amb una mínima preparació o reintegrar-se al sistema educatiu a través de la prova d’accés específica als Cicles Formatius de Grau Mitjà.

 • A qui va dirigit?

A les persones majors de setze anys que no hagin obtingut el graduat d’E.S.O. I vulguin accedir a Cicles Formatius de Grau Mitjà o formar-se en un ofici.

 • Quant dura?

Depèn de quin tipus. Oscil·la entre 650 i 1.200 hores.

 • Tipus:
 1. Programes de Garantia Social promoguts per les administracions: Duren un curs acadèmic (de Setembre a Juny), i son destinats a aprendre oficis com: lampisteria, cuina, jardineria, mecànica, manteniment,…
 2. Plans de Transició al Treball (PTT): Duren 900 hores (700 teorico-pràctiques i 200 pràctiques en una empresa). Estan destinats a joves d’entre setze i vint-i-cinc anys que vulguin trobar feina.
 3. Programes de formació en tècnic agropecuàries: Organitzats pel Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, adreçats als joves del sector.
 4. Treballem per la formació: Destinats a joves en atur d’entre setze i vint-i-quatre anys. Els joves participants són contractats pel Departament d’Ensenyament per millorar i rehabilitar les instal·lacions dels Instituts d’Educació Secundària de Catalunya.
 5. Escoles Taller i Cases d’Oficis: Ofereixen l’aprenentatge d’un ofici i l’adquisició d’experiència laboral.
  Cursos de Formació Ocupacional: Es centren en un determinat àmbit professional.
 6. Programes de Garantia Social promoguts per altres institucions: Hi ha altres Programes de Garantia Social promoguts per altres entitats, tant públiques com privades.

Cicles Formatius

 • Quins títols són necessaris?

CFGM (Cicles Formatius de Grau Mitjà): Graduat en E.S.O., títol FP1 o equivalent, o ser més gran de disset anys i titulat d’un Programa de Garantia Social mitjançant una prova anual.

CFGS (Cicles Formatius de Grau Superior): Títol de Batxillerat o equivalent, títol FP2 o equivalent o mitjançant una prova d’accés anual per persones se més de vint anys i amb experiència laboral.

 • Quant dura?

Oscil·la entre 1.300 i 2.000 hores, el que suposa un o dos cursos acadèmics (de Setembre a Juny), depenen del que s’esculli.

 • Tipus:
 1. CFGM (Cicles Formatius de Grau Mitjà): Hi ha diversos tipus, segons la família. En total son trenta-tres famílies i noranta-dos cicles diferents.
 2. CFGS (Cicles Formatius de Grau Superior): Hi han diversos tipus, segons la família. En total son vint-i-dos famílies i setanta-vuit cicles diferents.

Batxillerat

 • Què és?

D’acord amb l’article 25 de la Llei d’Ordenació General del Sistema Educatiu (LOGSE), especialment el Decret 82/1996, del 5 de Març, el Batxillerat consta d’un cicle de dos cursos acadèmics que comprenen tradicionalment dels setze als divuit anys.

 • Quins títols son necessaris?

El Graduat d’E.S.O. O un altre títol equivalent.

 • Quant dura?

Un cicle de dos cursos acadèmics (un curs acadèmic compren el període de temps corresponent des de Setembre a Juny).

 • Tipus:

El Batxillerat es divideix en tres modalitats: Humanístic, Científic-Tecnològic i Artístic.

Tot i això, en realitat la modalitat d’humanitats es diferencia en Humanitats i Ciències Socials, i la científic-tecnològica lo propi.

Aquestes modalitats tenen una part comuna, i d’altre especifica de la seva modalitat, dels quals han d’escollir sis crèdits (tres el primer curs i tres més al segon).

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s