Sobre “El enigma Hess” (Martin Aller)

Anàlisi del llibre “El enigma Hess: El último secreto de la segunda guerra mundial al descubiertode Martin Aller.

Marc històric

L’obra està ambientada en la Alemanya pre-nazi i, sobretot, en la Segona Guerra Mundial.

Després de la Primera Guerra Mundial, Alemanya, sumida en deutes amb els aliats, i amb un gran nivell de resentiment vers la resta de països que l’havien menystinguda, complia tots els requisits per afavorir el triomf del NSDAP, un partit liderat per Adolf Hitler que presumia de voler instaurar un règim feixista totalitari, d’intencions expansionistes i que no tenia cap intenció de acceptar els pactes forçats desprès de la pèrdua de la guerra.

El NSDAP va guanyar les eleccions (després d’un frustrat intent de cop d’estat), i es va disposar a complir amb les seves intencions, carregant-se la democràcia i practicant la seva política expansionista, que va portar a la Segona Guerra Mundial.

La Segona Guerra Mundial va començar l’1 de setembre de 1.939, amb la invasió alemanya a Polònia, i va acabar el 2 de setembre de 1.945, amb la rendició del Japó davant els Estats Units. Va ser la primera guerra d’autèntic abast mundial ja que va afectar, directa o indirectament, els cinc continents.

Va enfrontar a les potències feixistes, les anomenades Potències de l’Eix (Alemanya, Itàlia i el Japó), amb les potències occidental, els Aliats (la Gran Bretanya, França, l’URSS i els Estats Units).

En la primera fase de la guerra, fins al 1.941, bona part d’Europa va caure sota el domini nazi, però al desembre de 1.941 Japó atacà la base naval nord-americana de Pearl Harbor, al Pacífic, i els Estats Units, fins llavors neutrals, decideixen entrar en la guerra, canviant la sort del conflicte, que va terminar amb la victòria aliada.

Tema

Dintre d’aquest marc històric (apartat anterior), l’autor ens explica uns fets molt concrets, ens parla sobre el viatge realitzat per Rudolf Hess a la Gran Bretanya el 10 de maig de 1.941.

Aquest viatge, com anem descobrint a poc a poc, sembla tenir unes causes molt més elaborades que la demència que se li va atorgar a Hess des de ambdós fronts.

Pel que explica el llibre, el viatge de Hess va ser el final d’un parany a Hitler de part dels britànics.

Hitler, que havia manifestat molt clarament des d’abans d’arribar al poder, que la seva intenció era expandir el Reich cap a l’orient, no tenia cap intenció de entrar en conflicte amb les potencies occidentals, però es va veure abocat a la guerra arrel del pacte d’aquestes amb Polònia.

Per això, mentres oficialment donava l’imatge de la superioritat d’Alemanya, extraoficialment va intentar mantenir converses de pau amb la Gran Bretanya per a posar fí a un conflicte indesitjat i que, segons ell mateix, s’interposava amb l’autentic objectiu, la conquesta de l’orient i de “l’amenaça bolxevic”.

Aquests intents van ser aprofitats per l’enemic, i el SO1 va tramar un plà secret (l’operació “senyors HHHH”) que involucraba a l’embaixador a Espanya, a lord Halifax, i d’altres personalitats en una suposada facció pacifista disposada a arrebatar el poder al govern de Churchill i firmar una treva amb els alemanys, que d’aquesta manera centrarien els seus objectius a l’occident donant l’oportunitat a la Gran Bretanya de guanyar la guerra que no podien guanyar en solitari.

Tota aquesta trama va acabar fent que Hess volés fins a Escòcia per negociar amb la suposada facció inexistent, cosa no prevista pels britànics, que el van empresonar i van corroborar la versió alemanya de la demencia del presoner (si bé per altres motius que els alemanys).

Estructura

El llibre es divideix en diversos capítols (sense contar agraïments, pròleg, i demés):

1. Un extraño triunvirato

2. Tanteos de paz

3. Una bandera al viento

4. Negociación

5. Una tensa primavera

6. Se espera a alguien

7. Llega un emisario

8. Una decisión fatal

En el primer, s’ens mostren els principals protagonistes, Hitler, Hess i Haushofer, i la relació que els unia entre sí. Al segón, s’expliquen els intents extraoficials de Hitler de signar una treva amb els anglesos. Al tercer, sens parla de la difícil situació que afrontava la Gran Bretanya i que la va portar a idear l’engany a Hitler. Al cuart, sens explica com van tránscorrer les secretes “converses de pau” (falses en realitat). Al cinquè, s’explica com els britànics tornaven a afrontar una difícil situació, aquest cop per temer de que Hitler els tallés els subministraments de petroli de l’orient próxim, fet que acabaria amb totes les esperances de resistir la guerra. Al sisè, es narra com arriben a un acord perque un emisari alemany (Bohle) es reunís amb un “representant del rei” (per suposat, fals, formaba part de l’operació “senyors HHHH”). Al seté s’explica com van variar els plans i va ser Hess qui va viatjar a Escòcia, i al vuitè i últim cápitol, ens explica la reacció dels británics i la resposta per part d’Alemania (que es van desentendre completament).

Per què Martin Allen va escriure aquest llibre?

L’autor no va escriure aquest llibre per casualitat.

Anteriorment, va escriure “El Rey Traidor”, un assaig sobre les relacions d’Eduard VII d’Anglaterra amb els nazis, i, segons ens explica al prefaci, “El enigma Hess” va sorgir arrel d’una entrevista sobre aquest.

L’entrevistador li va preguntar, d’entre altres coses, si la relació d’Eduard VII amb les altes esferes nacionalsocialistes tenia cap relació amb el viatge de Rudolf Hess a Escòcia el Maig del 1.941.

L’autor, que en un primer moment va sentir l’impuls d’afirmar-lo, es va adonar que no tenia dades suficients sobre el tema, que no podria dar cap resposta, i es va interesar, així que va tornar a començar la seva investigació, aquest cop per trovar les causes del misteriós i controvertit viatge del número dos del govern de l’Alemania nazi.

T’ha convençut? Va embogir?

Desconeixia aquest fet en particular (el viatge de Hess a Escòcia), però hem sembla verídica la versió de Aller, desprès d’haver llegit el llibre i contrastar-ho cercant informació ens diversos llocs, tot i que no hi han dades massa concloents (el qual també encaixa amb la versió del llibre, per que es normal si els governs, tant alemanys com britànics, tenien interès en que no es coneguin els fets reals).

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s