Resum biogràfic de Washington

Petit resum biogràfic del general Washington, segons les fonts tradicionals.

Dirigent de la independència del Estats Units d’Amèrica i primer president d’aquests.

Va néixer a Virgínia el 1.732, i va morir al mateix lloc, el 1.799.

Era un ric terratinent del Sud, que havia format part de l’exercit colonial, (des de el 1.752 fins el 1.758), on va adquirir experiència militar (fins arribar a coronel) lluitant contra els indis i els francesos.

L’enduriment de la dominació britànica, el va portar a participar a l’Assemblea de Virgínia contra els nous impostos i l’autoritarisme. Quan el conflicte es va agreujar, va assistir com a representant de Virgínia a Primer Congres Continental que es va reunir a Filadèlfia el 1.774 per defensar una posició unitària contra la metròpoli.

El Segon Congres el va elegir comandant de l’exercit de les colònies (1.755), tot i no ser un independentista radical, gracies a la seva experiència militar, la seva reputació i per la seva capacitat de gestió. Des de les hores, George Washington es va dedicar amb molt d’esforç, a formar l’exèrcit del nou país (que va declarar l’independència el 1.776), intentant aconseguir capital, armament, recursos humans, mantenir la disciplina, fomentar l’entusiasme dels soldats i assetjar a l’exèrcit britànic, tot i no ser recolzat per una direcció política unitària.

Washington va obtenir alguns èxits inicials contra els britànics en les batalles de Trenton y Princeton (1.776). Però, coneixent la seva inferioritat militar, va tractar de salvaguardar les seves tropes de grans enfrontaments a camp obert fins assegurar-se poder afrontar-los amb garanties, i practicant una lluita de guerrilles durant la major part de la Guerra d’Independència (1.775-1.783).

El seu moment va arribar en 1.778, quan França y Espanya van prestar el seu recolzament militar a la revolució nord americana, que li va permetre donar el cop més significatiu a la batalla de Yorktown (1.781). Gran Bretanya va reconèixer l’independència de les tretze colònies de Nordamèrica per la Pau de Versalles de 1.783.

Aconseguida l’independència, el prestigi acumulat per Washington va fer que es convertís en arbitre entre els federalistes de Hamilton i els republicans de Jefferson. Va presidir la Convenció Constitucional reunida a Filadèlfia en 1.787, amb l’intenció de substituir els ineficients Articles de la Confederació per una verdadera Constitució republicana, federal i presidencialista, que donarà força al poder central i cohesionara bé els tretze Estats.

Va posar tot el seu prestigi personal en joc per aconseguir que s’aprovés la Constitució a tots els estats votaren a favor, i el 1.789 ho va aconseguir, sent elegit també, primer president dels Estats Units (i reelegit després).

Durant el seu mandat va posar en practica el model polític liberaldemòcrata dissenyat en la Constitució, va envoltar d’autoritat i solemnitat la figura del president, va impulsar el programa de desenvolupament econòmic capitalista del seu secretari del Tresor (Hamilton), va iniciar la colonització dels territoris indis de l’oest i va establir les bases d’una política exterior aïllacionista (refusant entrar en guerres europees).

El 1.793 va fundar la nova capital federal, Washington D.C. en el seu propi honor, tot i que la residencia presidencial no es traslladara fins els temps de John Adams.

Washington va renunciar voluntàriament a ser elegit un tercer mandat, considerant que la perpetuació d’un mandatari en el poder seria perjudicial per al règim constitucional de llibertats, costum només trencat per Franklin D. Roosevelt.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s